Åtta saker jag önskar att jag hade känt till innan jag började jobba

Pluggar du informatik och funderar vad du borde lära dig om du har tid över? Varsågod, här kommer en lista på verktyg och begrepp som jag verkligen önskar att jag hade varit mer bekant med innan jag började jobba!

SQL Server jobs

Det första jag grejade med som konsult på Integrationsbolaget var SQL Server, och jag kände mig hyfsat hemma på den planhalvan. (Hey, jag har ju faktiskt undervisat i ämnet..) Ändå satt jag som ett frågetecken när en kollega sa att det är ett “SQL jobb” som sköter en viss funktionalitet. Det är alltså en aktivitet, ofta att exekvera en lagrad procedur, som körs enligt ett schema, allt ifrån var tredje minut till en gång i månaden. Så om du sitter med SQL Server, ta en titt på SQL Server Agent och Jobs i object explorern, då slipper du sitta som jag och se oförstående ut när du stöter på det på jobbet.

Capture kopiera

 

Virtuella maskiner

Jag var svagt bekant med begreppet virtuella maskiner tidigare, men jag hade absolut ingen praktisk erfarenhet av att använda det förrän jag började jobba. Och när jag gjorde det så insåg jag att det enda arbetsverktyget jag använder i min “riktiga” dator är i princip mailen och skype, all utveckling sker i virtuella miljöer. Fördelen med dessa är att man kan förbereda och spara färdiga uppsättningar, ex en Windows 10 maskin med SQL Server och Visual studio förinstallerat, som man lätt kan sätta upp och sedan ta bort när den inte längre behövs.

Internet Information Services

Jag har svaga minnen av att vi använde IIS i C#-projektet nåt år för att skapa en web service, men jag minns också att det var jäkligt förvirrande, vilket det också fortsatte vara när jag sedan började jobba. IIS är en webserver som följer med Windows, och är du inte bekant med den eller begreppet web service så är det ett hett tips att läsa på lite om innan jobbet börjar.

Soap UI

Och när du ändå håller på och har satt upp en web service i IISen, så kan du passa på att använda det trevliga verktyget SoapUI för att testa tjänsten. Den genererar automatiskt ett request för webtjänsten och visar sedan responset snyggt och prydligt. (En parentes: det här programmet är bra, men ibland känns det lite ostabilt, så har du erfarenhet av liknande program får du gärna lämna en kommentar och tipsa mig!)

Scheduled tasks

På samma sätt som man kan schemalägga aktiviteter i SQL Server, kan man göra det i Windows. Det gör du enkelt genom att söka på Task Scheduler från startmenyn, och här kan du definiera saker som ska hända antingen vid en viss tidpunkt, eller kopplat till ett visst event. Vi använder detta på flera servrar för att ex. schemalägga triggers för olika integrationsflöden hos en av våra största kunder, men den absolut bästa användningen är den Douglas implementerade någon gång i våras, nämligen att fredagslåten drar igång automatiskt varje fredag kl 17.

Global Assembly Cache

När jag i början på karriären (jao, jag är fortfarande i början, men jag menar i början-början, typ första veckorna) så satt jag med en integration och skulle testa lite ändringar i den, men hur jag än gjorde så fick jag inte den nya funktionaliteten att fungera. Det var som att BizTalk inte fattade att jag hade gjort en uppdatering, och när jag frågade en kollega om råd så svarade han: “Har du gaccat assemblyn?”. Jag gav då det intelligenta svaret “Va?”, men har sedan dess bekantat mig lite mer med begreppet. GAC är, enkelt uttryckt, ett ställe där dll-er behöver ligga för att de ska vara åtkomliga från andra applikationer, ex BizTalk, och ibland måste man manuellt uppdatera dessa genom att använda kommandoverktyget gacutil. Jag vet inte hur mycket detta används utanför systemintegrationsområdet, men vi använder det dagligen och det är bra kunskap att ha med sig ut i arbetslivet tror jag.

Message Queue

Det här är en sak som jag inte har en aning om ifall det används i “vanliga” system och applikationer, utanför området systemintegration, men återigen är detta något vi använder hela tiden. En message queue är precis som det låter en kö där man kan lägga meddelanden, dvs. data i olika format, ofta som xml. Det som gör kön speciell, till skillnad mot att bara lägga filerna i en folder någonstans, är att de garanterar FIFO, alltså First In First Out och används när man behöver garantera att filer skickas i rätt ordning.

DebugViewer

Sist, och kanske även minst på den här listan, kommer verktyget DebugViewer, som är otroligt trevligt när man vill debugga kod i en annan miljö än direkt i Visual Studio. Det är också väldigt enkelt att använda: i din C#-kod skriver du System.Diagnostics.Trace.WriteLine(“Valfri text”); och sedan kan du deploya koden till en server, och bara du har debugviewer installerat på servern så kommer dina meddelanden dyka upp i dess fönster.

dbgview

Det var allt för den här gången! Nu kommer jag och bloggen ta lite välbehövlig semester och återkommer i slutet på augusti. Önskar er alla en fortsatt trevlig sommar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *