Börja jobba som IT-konsult

Ah, nu är jag frisk och tillbaks på jobbet, vilket innebär att bloggen är back in business! Något jag har tänkt skriva om ett bra tag är det här med att börja jobba som IT-konsult direkt efter examen. Jag har varit inne på det en del, men jag vet att jag tänkte väldigt mycket på det under utbildningen: hur kommer det kännas att börja jobba? Hur kommer det vara, rent konkret? Vad kommer folk förvänta sig av mig?

Därför tänkte jag sammanställa en liten lista som svarar på just detta. Visserligen är det här  mina specifika erfarenheter från de första månaderna på Integrationsbolaget, men jag tror mycket kan appliceras även på andra konsultbolag. Håll till godo!

Du är sämst…

Det här låter hårt, men det är bara att vara beredd på. Hur bra du än är i skolan, och hur länge du än har pluggat, så kommer du ändå att vara längst ner i näringskedjan när du börjar jobba. Du är total nybörjare och kommer behöva börja lära dig saker från grunden, mycket kommer att vara helt nytt och annorlunda mot hur det var i skolan, även om det i grunden handlar om samma plattformar och programmeringsspråk. Var beredd på att vara ödmjuk inför dina kollegors kunnande och tro inte att du kan allt bara för att du är klar med utbildningen.

…Men det är helt okej!

Ja, det är det faktiskt – man får vara nybörjare när man börjar jobba! Det här tycker jag även kännetecknar en bra arbetsplats, att de tillåter dig att vara ny och ger dig utrymme för att sätta dig in i arbetsuppgifterna. Om arbetsgivaren förväntar sig att du ska generera pengar åt dem på en gång, så kommer båda parter bli besvikna, för du kommer vara en förlustaffär första tiden. Det här kommer dock att vända snart! Du kommer lära dig massor de första veckorna, och det kommer inte dröja förrän du självständigt kan ta dig an nya uppgifter.

Mitt tips under den här första tiden är att våga fråga, men tänk på att alltid googla först. Jag tror också de flesta företag har någon typ av internkommunikation, ex Skype, vilket är toppen. Då kan du sprida frågorna bland dina kollegor på ett enkelt sätt, även om ni inte sitter på samma kontor, och du kan direkt se om någon är upptagen eller i möte.

Du kommer antagligen jobba “inhouse” till en början

“Inhouse consulting” innebär att du sitter tillsammans med dina konsultkollegor på ert kontor, och jobbar mot kunder som sitter på andra platser. Det här sättet att arbeta är perfekt för den nyexade, eftersom du har nära till kollegorna och kan ställa alla dumma frågor i världen utan att kunden märker det. Motsatsen till inhouse heter inte “outhouse”, som jag trodde, utan man säger oftast att du sitter “hos kund”, och du blir då delaktig i kundens organisation på ett helt annat sätt. Vi på IB har både och: vi är några konsulter (däribland jag) som sitter på kontoret i Örebro, men större delen av styrkan är ute hos våra kunder.

Du kommer tycka det är rörigt

Du har under skoltiden lärt dig olika tekniker kring programmering och systemutvecklingsmetoder och vet vilka principer som är viktiga att följa för att ha struktur både i programkod och i ett projekt i stort. Sedan kommer du ut i ett riktigt projekt och inser att det är betydligt lättare i teorin än i praktiken, där projekten är mycket större, massor av utvecklare har varit inne och pillat på koden och nya moduler har lagts till allt eftersom. Det tar tid att lära sig hur de här stora projekten hänger ihop, men när du rättat ett par buggar kommer du snart vara varm i kläderna och inse att det finns en logik bakom det som tidigare framstått som kaos!

Du kommer få vänta…

Kanske är det här extra tydligt inom just systemintegration, där vi jobbar med många olika system, men den första veckan kommer du att få vänta på behörighet till de olika system du behöver komma åt och installation av de programvaror du behöver. Troligtvis kommer du behöva sätta upp en del projekt lokalt i en dev-miljö, och det här kan ge många dagars huvudvärk, det kan jag garantera. Men det är skönt när det är gjort!

Tidsrapportering, kundkontakt och resor

Det här är tre saker som du med största sannolikhet kommer stöta på när du jobbar som konsult. Tidsrapportering är grunden för kundens fakturering, men ibland också för din lön, så var beredd på att hålla koll på hur många timmar du lägger på varje uppgift under dagen. Kundkontakten kommer till en början troligtvis ske främst via mail och telefon, men längre fram kommer det bli en del möten, och med tanke på att många kunder sitter på annan ort så kan det bli en del resor.

Lönen då?

Det här givetvis en av de största frågorna många ställer sig, och det finns inget generellt svar här; allt beror på hur länge du har pluggat, till viss del vilka kurser du har läst, vad du jobbat med tidigare och vilka andra erfarenheter du har. Mitt bästa tips här är att gå med i ett fackförbund, till exempel Jusek, och använda deras lönesökfunktion, eller helt enkelt ringa dem och fråga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *