Distans och skype

När jag pluggade så visste jag ju att mycket arbete sker i team som inte sitter geografiskt tillsammans, men jag tror inte jag anade vidden av det förrän jag började jobba. Idag har jag till exempel ett möte med folk från Finland, Indien, Tyskland och Ryssland (!!!).

Det som gör det möjligt för oss att ha sådana här möten, med folk från flera länder, är såklart tekniken. Skype är det som används mest, enligt min uppfattning, och när allt funkar så är det riktigt bra! Även om nedanstående graf stämmer in på väldigt många möten – tekniken har en tendens att strula när både ljud och bild ska synka, och ofta tar det en stund att komma igång…

skype

Vi använder dock inte Skype bara till möten, utan även som internkommunikation. Jag tycker det är grymt bra, då kan man kontakta alla kollegor snabbt och det syns direkt om någon inte vill bli störd eller sitter i möte. Såhär ser (en del av) min skypelista ut i skrivande stund:

 

Capture

För de som inte är online ser man hur länge de varit borta, och de flesta lägger till information om vart de befinner sig någonstans så det blir lätt att hålla koll på kollegorna.

Oftast använder vi snabbmeddelanden och skriver till varandra, men det är också möjligt att ringa videosamtal via skype. När någon ringer ser det ut såhär:

Capture

Eller ja, det ser ut såhär som Douglas ringer, men ni förstår vad jag menar – det dyker upp en ruta som det står att personen ringer dig. I början förstod jag inte det här, utan trodde att personen skrev “ringer dig” i ett snabbmeddelande, så jag tänkte “okej, ja gör det du!” och sen klickade jag på ignore och funderade på varför personen aldrig ringde…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *