Vad är det bästa med att jobba som integrationskonsult?

Jag har skrivit ett par inlägg om de mer besvärliga delarna i jobbet, som tidsuppskattning och kravhantering, så nu känner jag att det är dags för något mer positivt! Därför har jag knåpat ihop en lista med de topp fem största fördelarna med att jobba som IT-konsult. En del av dessa är generella för jobbet som IT-konsult, andra är mer specifika för just systemintegration och Integrationsbolaget. Enjoy!

5. Lönen

Nej, pengar gör inte en inte lycklig. Men jag kan lova att bristen på pengar gör en olycklig som fasen. Relationen mellan lycka och inkomst ser ut ungefär såhär:

Bildkälla

När vi bara har precis så vi klarar oss är vi inte tillfreds, men pengar i överflöd är inte heller nyckeln till ett bekymmersfritt liv. En stor fördel med yrket som IT-konsult är att löneläget är riktigt bra, och jag skulle säga att min ingångslön ligger ungefär i början på komfortzonen. Om några år tror jag att jag kommer närma mig lyxsektorn, även om det såklart är en definitionsfråga. Kanske kommer jag anse att jag fortfarande ligger i komfortzonen då på grund av ökade utgifter…

4. Variationen

Seriöst – den här veckan har jag jobbat med SQL (oftast trevligt), C# (välbekant), PowerShell (mysigt), bat-skript (kallt, hårt och kort), kryptering (sjukt intressant), BizTalk (nya polaren), WCF (äntligen börjar jag fatta!) och WebSphere MQ (va?). Massor av skilda tekniker, där jag känner att jag behärskar en del av dem, samtidigt som andra är helt nya, och jag tror det är få jobb som kan matcha den här variationen i arbetsuppgifter.

568a3553a0d3ed3657475829471cf07d-networking-technology-iconsTill viss del är det här ganska generellt för IT-konsulter, eftersom branschen helt enkelt är så bred, men det är nog speciellt sant för jobbet som integrationskonsult. Nu har jag ju bara jobbat som just det i  den här branschen, så rätta mig gärna om ni tycker jag har fel, men jag tror att som “vanlig” IT-konsult blir du betydligt mer nischad, och arbetsuppgifterna är inte lika mångsidiga.

(En parentes här till den som funderar på att börja jobba som IT-konsult är att inte vara rädd för ordet förvaltning! Jag tyckte själv att det lät vansinnigt tråkigt när jag pluggande, men nu sitter jag som en del i en förvaltningsorganisation, och det är faktiskt här det finns mest variation! Fast nu när jag tänker efter gäller det här nog mest integrationsförvaltning, variationen blir säkert mindre när man förvaltar ett specifikt system. Å andra sidan finns det kanske chans att bli riktigt vass på det systemet och göra sig oumbärlig i företaget…)

3. Förmånerna

Det här är förstås väldigt olika beroende på vart du jobbar, men mitt intryck är att som IT-konsult har du ofta bra förmåner på arbetsplatsen. Kompetensen inom systemutveckling är eftertraktad, och företagen måste göra sig själva attraktiva för att locka till sig (och behålla) anställda.

benefits square icon for web-larger

Jag är väldigt nöjd med de förmåner som jag har här på Integrationsbolaget. Det bästa är nog att få gymkortet betalt, och att vi har möjlighet att få massage på arbetstid. Jag kan dessutom använda min jobbtelefon som min privata, och slipper därmed räkningen för mobilabonnemanget varje månad, samt en bra pensionsavsättning. Vi har också möjlighet att leasa bil via företaget, något jag tycker är väldigt smidigt eftersom alla kostnader dras direkt på lönen.

2. Utvecklingen

Det här med att utvecklas på jobbet kan vara svårt inom vissa yrkesroller. Ofta kräver det att man byter arbetsplats, eller roll inom företaget, vilket kan vara tufft att få till, och det kräver en del förändring. Som IT-konsult har jag förändring varje dag, och även om jag är kvar på samma arbetsplats så finns möjligheten att växa och förändras hela tiden där, speciellt i början på karriären.

progress-report_318-35789

Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag började här på Integrationsbolaget, mest vad det gäller mitt kunnande teknikmässigt, men också när det gäller konsultrollen. Det går aldrig att bli fullärd i det här yrket, vilket kan vara en frustrerande tanke, men det garanterar också för att du hela tiden kan utvecklas och bli bättre.

1. Friheten!

Det som toppar min lista på fördelar med konsultrollen är friheten i jobbet, och hur lyxigt det är att ha kontroll över sin egen tid. Jag har ju tidigare jobbat som undersköterska, och skillnaderna är enorma. Om du som uska jobbar ett pass mellan 07 – 14, då måste du jobba exakt de timmarna, och (åtminstone om du jobbar i hemtjänsten) så är din dag planerad minut för minut, och du har små möjligheter att ändra detta. Flextid och kompledighet är moderna myter som du hört talas om men aldrig praktiserat.

I jobbet som IT-konsult så är dessa fenomen inte längre myter, utan en del av arbetsdagen. Jag älskar att kunna träna på lunchen, och om det drar ut på tiden så stannar jag bara lite längre på eftermiddagen, eller att kunna jobba senare en dag för att gå tidigare en annan. Möjligheten att jobba från vilken plats som helst så länge jag har min dator och internetuppkoppling är också fantastisk, även om jag är bekväm av mig och helst sitter på kontoret med mina två skärmar och mitt sköna tangentbord. Men bara att möjligheten finns är otroligt upplyftande!

a0278d6ebd9591c39e398b65ed9c5dd9d7d6ea7686578f1088d41908c6b92ca4

För mig, som tidigare varit van vid att någon annan planerar min dag i detalj, så uppskattar jag det här otroligt mycket. Visst blir det svårare om du klättrar i yrkesrollen och får större ansvar, vilket alltid brukar innebära fler möten = fler tider att passa, men förhoppningsvis kan du styra tiderna på dessa, åtminstone till viss del. Och även om det bara handlar om halvtimmar hit eller dit, så har du en känsla av frihet och kontroll över din arbetstid, vilket tror jag är en av de starkaste grundpelarna för att vara tillfreds med jobbet.

 

2 comments on “Vad är det bästa med att jobba som integrationskonsult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *