Varför är det så in i h… svårt att estimera?

Det finns saker som en önskar att de lärde ut på universitetet, och sedan finns det saker som en inser är omöjliga att lära ut. En av de senare sakerna är estimering, alltså att uppskatta hur lång tid en viss uppgift ska ta. Det kan vara allt från ett stort projekt, till en liten ändring i en kodsnutt någonstans. Oavsett vad det gäller så finns det en sak en lär sig som ny IT-konsult: det är svårt att estimera.

Det är inte bara svårt: det är riktigt svordomssvårt! Jag har gjort en del estimat hittills och vad dessa har gemensamt är: de är felaktiga. Och då menar jag way, waaaay off. Som tur är har jag kollegor som jag kan bolla med och som har styrt in mig i rätt riktning, men även de som är rutinerade håller med om att estimat är bland det svåraste som IT-konsult.

Svårast är det dock när man är ny, och jag har här listat ett gäng tips för att motverka några av de nybörjarmisstag som jag har gjort (och för all del, fortfarande gör):

  • Det är inte bara kodandet som ska estimeras. Du har garanterat inte hela bilden klar för dig, och du kommer behöva tid för att diskutera kraven med kunden, troligtvis genom möten och/eller mail. Detta tar tid. Mer tid än du tror.
  • När du har en lokal version klar, kommer du behöva tid för att deploya din kod i testmiljön, verifiera att den fungerar och sedan installera den i produktion. Beroende på hur miljön ser ut är det här mer eller mindre komplext, så se till att du har koll på den processen och lägger in tid för den i estimatet.
  • Ge inte ett fast estimat utan ha ett intervall av timmar, där den minsta änden är “om allt går perfekt” och den större “om det krånglar ordentligt”. Du har större chans att pricka intervallet än att klara ett fast tak.
  • Och det absolut viktigaste för dig som nybörjare: Bolla med dina kollegor innan du ger ett estimat till kunden. De kommer garanterat ställa frågor som visar på aspekter som du inte har tänkt på tidigare, visa på sådant som kan återanvändas från tidigare kod och potentiella risker.

När du tagit de här faktorerna i beräkning så vet du hur lång tid uppgiften kommer ta, och har ett korrekt estimat, right?

Kanske – men tänk på att ett estimat är bara en uppskattning, nya problem kan dyka upp längs vägen och göra uppgiften större än den verkade från början. Då gäller det att se estimatet för vad det är, en uppskattning och inte en deadline. Håll huvudet kallt och rusa inte på i panik för att hinna klart ändå – ta ett steg tillbaks och fundera: hur påverkar det här problemet mitt estimat? Om det gör att du behöver mer tid för uppgiften, flagga då för det direkt och ge kunden en möjlighet att avbryta arbetet.

Med alla dessa problem – är det då ens möjligt att bli bättre på att estimera?

Ja! Det absolut viktigaste är att lära sig av sina misstag: håll koll på dina estimat och bokför sedan hur lång tid det egentligen tog. I takt med att du blir bättre på att programmera och estimera, så kommer estimaten till slut att åtminstone börja närma sig verkligheten.

Bildkälla

Och kom ihåg: var optimist i livet när det gäller allt annat än tidsuppskattning.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *